Snart är det mitten av augusti och många har haft sin semester, eller vad vi nu skall kalla den arbetsfria period som de flesta av oss har. Oavsett vilket, skulle jag önska att alla verkligen har haft tid för återhämtning som jag skrev om senast. Precis lika viktigt är det att vi nu ställer om så att vårt arbetsliv får sitt rätta engagemang. Ett bra sätt ”komma upp i varv” är att förbereda sig. Inte bara hoppa rakt in i en annan verklighet än den jag har varit i de senaste veckorna. Det har gått en tid och det är viktigt att skaffa information vad som hänt den senaste tiden, att samtala med andra på jobbet. Berätta om din ledighet, lyssna på andra, etc. Läsa in sig. Om denna förberedelse till start sker på ledigheten eller på arbetstiden måste var och en fatta beslut om. Det viktiga är att uppstarten blir mjuk och väl förberedd.

Alla har sin egen strategi av förberedelser och den form man själv har och känner sig bra med är förmodligen den bästa. Om man känner ett motstånd i sitt arbete har man förmodligen fel strategi! Den strategi jag använder kanske inte är min. Passar inte mig. Det kan lätt bli så om någon annan beslutar hur uppstart skall gå till. Vilken strategi är bäst för dig?

I mitten 1960-talet utbildade jag mig till möbelsnickare (Gesällbrev). I min klass fanns en kille som verkligen utmärkte sig. I börja av veckan fick vi ofta en ritning av mäster med orden ”skall vara klart till fredag. De flesta av oss sprang omkring som yra höns och letade virke, börja kapa till en bit i taget. Hyvlade och gjorde det man kan förvänta sig. Men jag hade an klasskamrat som satte sig ner vid sin bänk och tittade sin ritning. Många timmar. Han gjorde små anteckningar. Sedan tog han fram verktyg, just de verktyg han skulle använda. Han slipade stämjärn, hyvlar, m.m. När allt detta var klart, tog nästa en hel dag, gick han ut i virkesförrådet och kapade till alla bitar han skulle ha för den kommande veckan. Sedan hyvlade han allt i riktiga mått, (längd, bredd, tjocklek) han gjorde alla annan bearbetning. Inte ett steg i fel riktning, inte en tank på fel ställe, inget onödigt springande. Medan alla vi andra for runt som skållade råttor. Produktionen var i full gång. Nästan alltid var han långt före oss till målgång och färdigt resultat. Han visste vad det innebar att tänka igenom, planera och producera. Inget fick störa hans sätt att jobba. Han var ruskigt duktig. Vi bägge klarade av våra gesällprov, men på två helt olika sätt. Jag kan idag använda denna min tidigare skolkamrat och vad jag lärt mig av detta.

TÄNK UTIFRÅN VUXENJAGTILLSTÅNDET SOM ALLTID ÄR ETT VINNANDE KONCEPT.

Vill Du tala mer om detta kan du höra av dig till någon av oss på SITA.
berit@kulabodan.se

lasse.ahnby@telia.com

taipuab@gmail.com
eleonore@eleonorelind.se
Hälsar Lasse

Fler nyheter

Alla nyheter