Visserligen december, men fortfarande mörknar det dag för dag. Hur kan vi hålla motivationen och engagemanget uppe trots detta mörker?

Har vi en inre röst som hjälper oss blir dagen lättare och arbetsuppgifterna smidigare att genomföra. Hur kan vi hitta denna inre röst, trots att många av oss bär med oss gamla kritisk Föräldraröster eller gnälliga Barnröster. Det gäller att navigera mellan dem och ta Vuxenbeslut, som är bra för oss, med hänsyn taget till våra andra jagtillstånd. Visst behöver även våra små Barn bli omhändertagna och ompysslade framför brasan eller framför ett levande ljus. Att svepa filten om oss i soffan och grotta ner oss i en bra bok. Men inte hela dagen, eller varje dag!

TAs jagtillstånds modell är utmärkt och lättillgänglig i analysen av vad jag själv behöver. Om det ändå känns svårt, gör en modell i papper av jagtillstånden och lägg den på golvet. Ett riktigt lätt pysselarbete!

Ta tre A4 ark (om du vill kan du klippa till dem så att de blir runda), skriv Förälder på ett ark, Vuxen på ett och Barn på det sista. Lägg dem på golvet så att de bildar jagtillståndsmodellen.

Ställ dig först på Vuxen och prata högt för dig själv, eller ännu bättre, med en kollega eller familjemedlem. Säg vad du tycker, om hur det är för dig, just nu (utifrån ditt Vuxna jag) och vad du vill göra.

Gå sedan till ditt Förälderjagtillstånd och gör samma sak, säg hur det är för dig och vad du tycker att du måste eller borde göra. Eller vad du kan göra för att ta hand om dig själv.

Ställ dig sedan på arket med Barn. Gör samma sak. Hur mår du och vad vill du helst av allt göra?

Avsluta med att ställa dig återigen på arket med ditt Vuxenjagtillstånd. Nu när du tagit reda på hur det är för dig i dina jagtillstånd, vad väljer du att göra?

Ta hand om dig ända fram tills ljuset vänder, till jul, till nyår och med förhoppningar om en fin 2021!

Behöver du hjälp med att hålla motivation och engagemang levande kontakta gärna en av oss:
eleonore@eleonorelind.se          berit@kulabodan.se          lasse.ahnby@telia.com          taipuab@gmail.com

Fler nyheter

Alla nyheter