”O Boy! Vicket vackert väder! Inga tunga kläder – Det gillar jag”
Ja nu är det läge att slappna av – släppa loss, bada, skratta , festa och ha kul! Massor av god energi i Barnet inom oss, som vill få komma ut och leka. Med ett glas vin och lite alkohol, så blir det ju också lite ”föräldrafritt” i huvudet. Man kan släppa på alla måsten – restriktioner – Folkhälsomyndigheten – avstånd, sätta igång och kramas och pussas och vara som en människa, och om fler gör detta tillsammans, ja då blir det ju fest och party – och det är ju roligt!

Det fria Barnets behov av att känna lust , leka – fnissa och leva ut sina känslor är en av de starkaste drivkrafterna hos oss. Samtidigt har vi nu mer än någonsin sett och hört att det är inte OK att göra detta gränslöst och fullt ut. I dagsläget definieras verkligheten av pandemin och dess effekter. Länder och stater och regioner ”stänger ner eller öppnar upp” med varierande resultat. När barer och restauranger öppnar upp igen ökar smittspridningen. Behovet att koppla av från arbete och restriktioner tar över vårt Vuxenjag och konkurrerar ut realistiska och kloka beslut på bekostnad av Barnets starka drivkraft att få ”släppa loss”.

Den här konflikten finns ju hos oss utan pandemin, men blir nu mer tydlig och viktig att uppmärksamma. Det visar sig nu att Coronan – Covid 19 – inte gör skillnad på gränser eller ålder. Efter testningar visar det sig att allt yngre människor blir eller har blivit smittade – vilket gör att risken för smittspridning är högst närvarande.

Skillnader i strategier skapar stora spänningar mellan nationer och politiska beslut fattas snabbt och inte alltid i harmoni med professionella experters syn på verkligheten. När länder nu öppnar upp för ”vissa länder” att få komma in eller resa ut till med olika krav på karantän etc. Då listas vissa länder som extra farliga och utesluts. Detta skapar intressanta processer hos oss som grupp och som individer. Vi svenskar får inte åka till Danmark – jo om du kommer från Västerbotten – men danskarna kan få resa in i Sverige. Nederländerna har nekat svenskar att åka dit men de kan komma hit etc. Det blir snabbt en process om vem som är OK eller inte. Jag kom på mig själv, när jag skulle ta ett morgondopp i Vaxsjön här i Skåne, så passerade jag en bil vid en stuga. Den var från Holland! Va fan gör dom här? Vi får ju inte åka till dom men dom får åka hit. Dom kanske är smittade?
Här är det ju lätt att fastna och jaga upp sig – av något som grundats i nationellt beslut, och fortsätta att stanna kvar i ett” vi och dom” perspektiv. Att det är något fel på oss svenskar. Vi har fel strategi och är smittsamma, medan t.ex danskar är mer OK än oss etc.

Här fick jag då nytta av modellen om OK-positionerna, som redde ut detta. Dessa holländare var helt OK som människor – lugna fredliga, satt i skuggan och log och var antagligen mycket nöjda att få kunna sitta här i lugn och ro. Vilket ju inte alls är fallet i deras överbefolkade hemland, där det knappt är coronaavstånd mellan tälten på campingen. Jag själv var OK och såg fram mot mitt morgondopp.
Det gäller alltså att ”hålla huvudet kallt”- hålla ut och ha roligt men med Vuxen i förarsätet.

Fler nyheter

Alla nyheter