Nu går vi mot en ljusare period, trots nya varianter av Covid och vinterrusk. Vintersolståndet har inträtt, och de stora ritualerna Jul och Nyår har passerat. Ritualer som inneburit gemenskap med nära och kära, eller en påtaglig ensamhet för de, som saknat möjlighet att träffas eller helt saknat sociala nätverk. Många har gett nyårslöften om förändringar, som ska infrias och befästas. Det är en tid för hoppfulla målsättningar både påtvingade, realistiska och magiska. De magiska handlar ofta om Barnets inneboende förhoppningar om en lyckligare framtid, med en värld fri från krig och konflikter. En värld utan miljöförstöring och katastrofer. Drömmar som kan värma och inge tröst. Som Cornelis ” Inatt jag drömde …”. Dessa drömmar är viktiga och hoppfulla, men saknar ofta ett vuxet realistiskt perspektiv. Som en trisslott, som kanske, kanske faller ut – men så händer…….. ingenting! Här finns funderingar som ; ”om jag bara kämpar på, och anstränger mej, eller skyndar på eller slutar känna efter , så kommer jag att må bra.”

De påtvingande målsättningarna kommer utifrån och innehåller värderingar och normer, som andra; medier, föräldrar eller grupper förmedlar. De har ofta rubriker som ” Snabbdieten xx gå ned 10 kilo utan problem!” Träna med PTS -metoden och kom i form direkt! ”Släpp Covid – gå med i Jehovas vittnen!” ”Börja leva normalt igen!” etc. Här finns funderingar som ; ” jag måste skärpa mej och försöka bli mer disciplinerad ” ”jag ska börja sluta äta godis varje dag” –” jag måste gå ned i vikt” – ”ska försöka sluta röka”.

Realistiska målsättningar, kräver god tillgång till Vuxen och kan förankras i nuet. Här finns en process, som innehåller god självkännedom, hur jag fungerar och känner och beter mig inför nya förändringar. Vilka begränsningar, möjligheter och utmaningar innebär en förändring på sikt? När vet jag detta? Framförallt bottnar frågan i ”Vilken förändring vill jag åstadkomma 2022? Dvs viljan och lusten att ta mig an detta. Utan viljan och lusten kommer jag att misslyckas och återvända till de båda tidigare målsättningarna, som ofta slutar i misslyckande och en bekräftelse av att inte vara OK.

Ett kontrakt med mig själv kan vara till god hjälp.
Ett kontrakt som tar hänsyn till alla min jagtillstånd Förälder-Vuxen-Barn.
Det innebär att jag använder alla mina resurser som jag har i denna process för att nå fram till mina mål och lyckas.

Du kan också ta detta ett steg vidare och ta kontakt med någon av oss på SITA, för att diskutera och ge dej själv möjlighet att lyckas med dina målsättningar.

God Fortsättning!!!
Sigge Persson, SITA

Fler nyheter

Alla nyheter