Att ha det så bra och ändå vara orolig och ångestfylld kan tyckas en paradox. Det är sommar och även om inte solen syns varje dag vet jag att den finns bakom molnen. Vädret är gott och livet är stundtals underbart. Men bakom hörnet tycks viruset ändå lura. Det är lätt att tro att allt är frid och fröjd och det går bra att gå på konsert igen. Men publiken var endast 40 stycken i en sal som vanligtvis håller nästan 200 personer, och biljeten fick köpas månader i förskott. Det är ändå inte som vanligt.

Men kommer det någonsin att bli som vanligt igen? Eller är vanligt något annat, något som jag ännu inte vet vad det är. Inom mig vill mitt lilla barn att det ska bli som vanligt igen. Jag tittar ut genom fönstret och allt ser ut som det alltid gjort. Inom mig är jag trött och less på att alltid tänka mig för. Jag vill bara vara, ta i hand och hälsa ordentligt, krama min mamma som är i riskgruppen. Besöka mina barn i annat land och bara sitta stilla och kramas hårt.

Jag är lyckligt lottad som har en partner. Det betyder att jag kan få alla de kramar jag behöver för att må bra. Minst åtta kramar om dagen för att hålla sig frisk. Att bli bekräftad villkorligt och ovillkorligt. Så många människor som lever ensamma och som inte får den fysiska beröringen som de behöver. Det är svårt att må bra när vi inte får fysisk beröring. Vi kommer att se en stor ökning i den psykiska ohälsan. Särskilt om vi måste fortsätta vår fysisk distansering, vilket är troligt.

Det är lättare att må bra på sommaren, när vi kan vara ute och i alla fall se andra människor, men när höstmörkret drar in och vintern är över oss kan det bli svårare. Att hitta kreativa sätt att komma ut och möta andra på ett säkert sätt, blir livsviktigt. Att hitta digitala lösningar när ”i verkligheten” inte fungerar.

Att ta hand om vårt lilla barn inom oss som bara vill vara rebell och skita i att hålla sig borta från andra, blir en risk. En risk som vi behöver undvika. Att ge det lilla barnet inom oss tillräckligt med kärlek och uppmärksamhet så att vi klarar oss till nästa sommar!

Eleonore Lind 20 07 20

Fler nyheter

Alla nyheter